Senaste inläggen

Av Anna - 23 september 2012 15:19

Hej!

Idag har vi gjort läxan från skolan här på eftermiddagen.

De jobbar i en rätt rolig bok, Mästerkatten. Däremot är det ingen ordning på sidorna så det är olika sidor varje dag - känns som att de kunde jobba på ordningen litet bättre i den.

Den ser ut så här:

  Mästerkatten 3


Övningen idag var att färglägga fält - olika additions- och subtraktionstal som skulle bli olika färger - 1-2 var röd, 3-4 blå osv.

 


När Jonathan var klar (med hjälp av mig på slutet för att färglägga - räkningen fixade han själv om än med hjälp av miniräknare mot slutet :-) ) så såg resultatet ut så här - en fin tavla:
 


LÄSNING, Svenska

Jonathan får varje vecka med sig en liten bok, alldeles lagom för hans begynnande läsning. Den här hade 72 ord varav 25 små ord, stod det innanför sista bilden. Här kommer litet bilder från den (och ni ser också var den går att få tag på - har fattat det som att det är en serie böcker som de plockar en och en ur):

       


Så här glad var han när vi jobbat klart:

 

Vi har också haft möte med skolan, som ska jobba i 6 veckor intensivt med att försöka få upp hans läshastighet. Detta ska göras med specialpedagogen, max 20 minuter per gång, varje dag.

Metoden heter Rydaholmsmetoden och är utvecklat för främst dyslektiska barn. Jonathan har aldrig testats för dyslexi, men med tanke på hans autism och språkstörning är ju bara det svårigheter nog. Här kommer litet om Rydaholmsmetoden:

  • Metoden vänder sig till elever som läser långsamt och hackigt. De har lässvårigheter som grundar sig på avkodningssvårigheter. Metodens idé är inte på något sätt att ensam fungera som läsinlärningsmetod. Det är en metod som avser att hjälpa elever med lässvårigheter som grundar sig på bristande automatisering i läsavkodning. När avkodningen fungerar automatiskt kan läsaren använda större del av sin uppmärksamhet åt innehållet i texten.

http://www.rydaholmsmetoden.se/


Så om 6 veckor ska vi ha möte igen och se om Jonathan gjort framsteg. Känns som ett bra upplägg i alla fall, och mötet var bra mycket mer positivt än jag trodde och framför allt bättre än i våras.


Däremot försökte jag, med visst motstånd redan från början från främst läraren, förklara att det är viktigt att hushålla med Jonathans resurser. Att kanske, eftersom han får lägga ner så stor energi när han ska hålla en penna och skriva, kan få slippa det till stor del i andra ämnen än svenskans handstil. De förstod inte första gången så mot slutet av mötet förklarade jag att om han ska skriva och rita så tar det 80 % av hans energi, medan om han får hjälp av hjälpmedel att göra det så kanske det tar 20%, och han har då extra krafter att lära sig annat. Specialpedagogen sa till mig efteråt att hon förstod vad jag menade - så kanske kan hon nå fram...


Det är inte lätt ibland att förklara så att andra förstår. Jag försöker vara lugn, sansad och tror jag - med viss pedagogik, men ibland är skolans värld så innerligt fyrkantig.


Och jag försökte igen också få svar på varför den Ipad han haft under våren inte används - men den hade lånats ut till ett annat barn som behövde den... Ibland - ibland - förstår jag inte... Skulle man ta bort glasögon för ett barn som behövde det, skulle man ta bort deras hörapparat för någon som hörde dåligt? Nej, men ett skriv- och lärhjälpmedel kan vi ta bort... Man blir trött ibland.


Så mot slutet - något positivt - Jonathan var med på en killes badkalas, i ett litet mindre badhus en bit från stan. Att Jonathan orkade vara med var fantastiskt, för ljudnivån var även för mina öron, ibland öronbedövande. Men han fick gå ifrån emmellanåt och var sedan med en stund igen. Inte på gemensamma lekar, men han var i samma bassäng och var där... Det är ett stort steg framåt - för ett år sedan hade det inte gått.

 


Kram alla och sköt om er, varandra och era speciella barn

Anna  


(ps har du frågor om dagens inlägg så får du, förutom att kommentera och skicka en fråga här, också gärna maila på jonathanmamma@hotmail.com)

Av Anna - 23 september 2012 13:08

Kom in och titta på Jonathans senaste trumlektion i torsdags, två klipp.


Jonathan (9 år med autism) spelandes trummor:
http://youtu.be/XxDYlsrRI_o
http://www.youtube.com/watch?v=Q5maF3oydhk&list=FLk9oJvHHE0PHe3c23q6_6Gg&feature=mh_lolz

Hoppas att det är min gamla dator som gör att det hackar.

Jag är omåttligt stolt över honom, min lille Drummer Boy :-)


Kram alla

Anna

Av Anna - 9 september 2012 09:23

Igår kom Jonathan in till mig och pappa i vardagsrummet. Han hade skrivit ut, på egen hand, två papper i skrivaren.

På papperen stod det:

2 + 5 =

23 + 1 =

8 + 2 =

2 + 1 =


Jonathan hämtade mobilen (min), lämnade papperen (vi hämtade pennor) till oss och tog fram tidtagaren i mobilen. -"Är ni redo?" frågade han. "Ja!" svarade vi


På 24,5 sekunder så hade vi gjort rätt och skrivit svaren på hans mattetal!

Är han inte underbar så säg??  


Kram på er


Anna

Av Anna - 24 augusti 2012 21:12

I somras hände något remarkabelt och fantastiskt. När våra bägge barn var små kraschade vår dator med alla bilder och foton på. Jag tog över min brors dator och på hans mapp med foton hittade vi en massa foton på när barnen var små. Ett mirakel för oss som trott att allt var borta!


Samtidigt så blev jag stum över de foton som visades. En leende Jonathan som  tittar rätt in i kameran. Innan autismen "tog honom" och  han retarderade... Är det någon som kan tro att den här lille bebisen vid 5 års ålder fick diagnosen autism?

     


Och frågan man ställer sig är vad hände?? Hur kan ett barn vända, bli tyst, tappa sitt tal, språk och kommunikation, sluta bry sig om sin omvärld...? Fortfarande en fråga som hänger över oss, som jag hoppas vi en gång får ett svar på?

Kram alla

Anna

Av Anna - 24 augusti 2012 19:51

Ikväll  vill jag också tipsa om Konst & Bildhjälps hemsida, med en fin webshop med mycket som  underlättar IBT-träning:


http://www.konst-bildhjalp.se/


Litet exempel i kategorin Räkning:

     


Kan varmt rekommendera mycket som  finns här!


Kram alla

Anna

Av Anna - 24 augusti 2012 19:29

Ikväll har Jonathan jobbat med Happi stavar på Ipaden
     


Praktiskt taget så är det små korsord och drar man dit fel bokstav så hoppar bokstaven tillbaka.

Det svåra för Jonathan är att höra alla stavelser, samt de ord han lärt sig säga fel, när han inte hade språkljuden fullt ut. Att han lär sig är jag övertygad om.


Vill ni veta hur det gick med Pettsons uppfinningar??
Vi hade bara gratis-appen först Pettsons inventions Lite, men det gick för fort för honom att lösa uppfinningarna så jag laddade ner den riktiga appen.

     


Jo, han löste alla 28 uppfinningar på mindre än en timme när han fick den fulla versionen.

Logik, uppfinningar och mönster - det är min kille fantastiskt bra på  :-)


Kram alla

Anna

Av Anna - 21 augusti 2012 20:27

Är inte det allra bästa när man inte förstår att man tränar/jobbar utan bara har roligt? DET är en av fördelarna med de bästa av apparna, att det för Jonathan känns som ett spel, inte som något jobbigt eller något han tränar på eller  med, utan bara spelar...


En sådan app är Pettsons Inventions, där man bygger  uppfinningar med kugghjul och en massa fiffiga saker. Att det tränar  logik är ett plus! Jonathan gjorde 6 uppfinningar på raken. Han är så logisk och  ser mönster ;-)


Givetvis så har jag bott i Ipad-världen nu i några veckor/dagar, laddat hem en massa appar som jag trodde var bra och när jag prövade dem så var de mindre bra, och togs bort. Idag har vi jobbat med Happi, stavat och läst med. En bra  recensionssida hittar du här:
http://www.pappasappar.se/happi-123/


Här  finns många appar recenserade, och sökordet autism finns också :-)


En jättebra blogg med app-tips är M som i underbar:

http://munderbar.wordpress.com/


Här är en direktlänk för att få hennes månadsbrev och en broschyr om smarta appar :-)

http://forms.aweber.com/form/84/2101978784.htm


Och från Ulrika Aspeflo i Facebookgruppen "Autismvänliga appar" https://www.facebook.com/#!/groups/200812079951501/

 kommer detta fina dokument:


Lista över appar till iPad – Ulrika Aspeflo


Detta är en lista över appar som jag har laddat ner till min egen iPad och som har fått stanna kvar efter testkörning av mig och min son (7 år). En del passar för förskoleåren, andra mer för skolåren och vissa kan vuxna helt klart ha behållning av också. Det är på inga sätt en fullständig lista och en sådan här lista behöver ju ständigt uppdateras efterhand som nya appar produceras, men den kan kanske vara till hjälp för någon. En del av apparna är gratis, andra kostar pengar. Titta gärna själva på den information som finns kring de olika apparna innan ni köper dem. De som är bra är värda att köpas in eftersom de då oftast innehåller mer än gratisapparna.

Hemsidor som recenserar appar:

www.pappasappar.se 

www.ipadnytt.se


App för barn, SoundTouch, PictureBook, Pekboken – appar med bilder och tal.

Vem där?, TocaTrain, MinyMoeCar, Sprinkle Jr, Talking Pierre, Lego4+ - lätta trycka-hända-appar med olika uppdrag.


Förskoleväska, Match it up 3, Kul för barn, Pettsson Memo, All aboard, Bugs and Bubbles – appar som innehåller memory, pussel, enkel räkning, matchning, jämförelse mm.


ShapePuzzle, Pussel123, Activitypuzzle2, Pussel för barn, Pusseläventyret, Tappie Puzzles, Jig Saw – olika pussel.

Matrix Match1, My Mosaic – att lägga lika utifrån färg och detaljer.


GridPlayer, SoundingBoard, Ritprata – bildkommunikationsappar.


ColorBox, MazeForKids, KidPaint,Fold-Man, Måla efter nummer – appar där man målar och ritar.


ArtMaker, SockPuppets, PuppetPalsHD – appar där man skapar egna scener och spelar in och upp dem.


Virtuoso, PlayfulPiano – appar där man spelar piano.

Skolstart – Kalle Kunskap, Korsord, Stavningslek, Hänga Gubbe, Skolstil – appar där läsning och skrivning ingår.


Hungrig Fisk, Miniklubb, Fingu, Match-Up, Grow your garden, Räkneknep, Djungelbråk, Multiplikationstabellen, MultiplyBig, Math Doodles, DragonBox+, Grade2Math, Grade3Math, King of Math – matematik-appar.


Lär dig klockan, Klockrent, Moji – appar där man lär sig klockan.


Find&Read, Fun English, Shapes, Car Colors, PCS Bingo – appar med engelska ord.


Spel som går ut på att förflytta sig och samla saker – Pettsson Flygspelet, Sea Stars, Snowboard, Tap the Frog, Mega Run, Mega Jump, Subway Surf, Gold Digger, Shark Dash.


Egg Punch – en variant av minigolf.


Battle Orders – legospel med attacker.


Angry Birds – spel där man ska skjuta ner grisar med fåglar med hjälp av en slangbella.


Pyramid Run, Temple Run – spel för lite äldre barn där man ska springa och fånga saker längs vägen.


Sprinkle – app där man ska släcka bränder.


Kluriga spel där man behöver tänka i många steg eller bygga/konstruera saker – Water?, Perry?, Pettsson Inventions, Amazing Alex, Blockmania, Bridge Constructions, a-MAZE-ing, Little Things.


Spel för lite äldre barn/vuxna där man ska leta efter ledtrådar för att ta sig

vidare i historien – Letters, ME First Story, Grisly Manor, The Lost City.


Jag gräver in mig mer i app-djungeln, men tränar även läsning med Jonathan - den vanliga läxboken har nu kommit fram när skolan börjat.

Kram alla och ha en underbar kväll

Anna


Av Anna - 12 augusti 2012 18:56

Igår fick Jonathan sin födelsedagspresent i förskott, en ipad. Vi har haft den hemma i närmare tre veckor, maken har sett till att webläsaren fungerar och får plats i vårt nätverk.Själv har jag fyllt ett par sidor med användbara appar. När man söker i AppStore så finns det närmare 950 appar på söknamnet autism.Helt fantastiskt och jättesvårt att hitta rätt appar. Så jag har laddat ner och testat nästan alla. Många har varit bra, men inte rätt för Jonathan. Pappa frågade Jonathan i somras vad han tyckte var bästa programmet på hans iPad i skolan. Talking Tom, svarade Jonathan. Numera har vi även Talking Pierre, en papegoja, och Talking John, små bakterier. Vad gör den appen bra förutom att den är rolig?? Figurerna upprepar det Jonathan säger. Och man kan lägga upp det på youtube direkt. Så om ni orkar, gå in på www.youtube.com och sök på jonathanmamma1 så får ni bl.a upp Jonathans appinspelningar ;-)

Här kommer en direktlänk, och som vanligt har Jonathan pratat på engelska:

http://www.youtube.com/watch?v=cCRMYRA9lc8&feature=plcp


En annan app som jag varmt rekommenderar är Eye contact. Det kostade några kronor men vill man öva upp ögonkontakten så är det suveränt. http://itunes.apple.com/se/app/eye-contact-toybox/id358972670?mt=8

Tack Johan S för det tipset!!


Jag kommer att skriva mer om appar, men det är jobbigt att blogga på iPaden så jag återkommer senare med mer tips och länkar!

Kram alla

Anna

Presentation


Bloggen handlar om autism och IBT, intensivträning. 2010 gav jag ut Boken om Jonathan, en lång väg till diagnos autism
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9163371634

Fråga mig

26 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Annas Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se