Senaste inläggen

Av Anna - 27 juni 2011 21:12

En av de viktigaste, mäktigaste och bästa böckerna jag läst om intensivträning är "Let me hear your voice" av Catherine Maurice.  Jag grät mig igenom första delen och kände för första gången hopp när jag läste om hur hennes barn svarade på intensivträningen (ABA). En av de orsaker till att vi startade intensivträningen var möjligheten till ett någorlunda normalt liv för Jonathan, och framför allt - att han skulle få ett språk och kommunikation.


Så hur gick det då för hennes barn?! Svaret kan ni läsa här:

http://www.asatonline.org/forum/archives/recovery.htm


Och en annan vars barn går i vanlig skola och gör bra ifrån sig:

http://www.autism-pdd.net/testdump/test26420.htm


Så alla ni som funderar på om det är värt mödan, besväret, tiden - läs hennes bok om ni kan (finns tyvärr bara på engelska). Och ta det från mig - jag vet inte var vi skulle ha varit utan IBT-träningen och dessförinnan Kommunicerande Samspel idag. Det har varit HELT livsavgörande för min Jonathan. Jag hoppas och tror att det är det för många andra barn, och min tanke går främst till de som inte har tal och kommunikation idag. ALLA ska ha en rätt att uttrycka sin vilja, och ett kan jag säga - VILJA har verkligen vår Jonathan idag ;-) På gott och ont.


Kram alla därute

från soligt glad Anna


ANNONS
Av Anna - 26 juni 2011 14:05

Här kommer material som vi tränat former och färger med:


Från BR-leksaker kommer dessa filt-former som man både kan öva färger, former och stor-liten med


 

    De här fyra är former i plastmaterial som man kan öva både lägg lika form, träna former-färger eller som med blå och  gula stjärnorna - liten - mellan - stor stjärna


   Bok om  figurer som även visar för varje figur (form) hur man kan se något i verkligheten också som en form - som här rektangel - och dörr. Jättebra för de här barnen som har svårt att generalisera ibland!


    En liten "kubbok" som också den  visar ord och något "annat" som har den formen. Söt och bra liten bok.


 Men även enfärgade tuschpennor går bra att öva färger med. Kom ihåg att börja med grundfärgerna först. Än idag har Jonathan svårt för exempelvis brun och grå men kan grundfärgerna bra. Vi gjorde ibland så att vi tog fram 5-6 pennor och så fick han titta  en stund och sedan gömde vi en penna under bordet medan han blundade. När han tittade skulle han gissa vilken färg som var borta (under bordet). Han tyckte det var jättekul!


    Baby Einstein, finns (eller fanns) både som DVD och böcker. Mycket bra och pedagogiskt. Tänk inte på vilken ålder ditt barn har utan  vilken mental ålder barnet har. Kan man inte former så kan man mycket väl ta hjälp av Baby Einstein.


Lycka till med färger och former :-)

Kram

Anna

ANNONS
Av Anna - 25 juni 2011 21:20

Det finns bildproducerande företag som ger ut olika - det finns bilder att beställa men också program med bilder. Här presenterar jag:


NIL-bilder http://www.nilbild.se/

   

Som finns i olika kategorier. Hur vi jobbat med dem finns även att läsa i boken "Intensivträning i praktiken för två pojkar med autism" som är skriven av undertecknad och Irene Kristiansson. Finns bl.a att rekvirera på Adlibris, Bokus, Vulkan eller på min hemsida www.autismstodet.se


Boardmaker-bilder (program Boardmaker som vi fått utskrivet som hjälpmedel genom habiliteringen) - kan också beställas här:

http://www.frolundadata.se/index.cgi?cmd=Shop&cat=3&ucat=320&prod=204


 

Och så sist, men inte minst


Praxisbilder

Dessa bilder används ofta av logopeder och finns att rekvirera här:

http://www.studentlitteratur.se/o.o.i.s/13907


   


Praxisbilderna är det som  logopeden i IBT-teamet använde sig mest av, likaså resursen på förskolan. Det är lätet, ljudet, som man är ute efter, inte bokstaven.


Kram alla nu får jag fortsätta imorgon med dokumentationen av alla bilder och böcker ;-)

Godnatt från

Anna

Av Anna - 25 juni 2011 21:15

Kategori fiskar Fåglar


          Människor - djur

     

     

   Djur - vilda/tama

       spadar


   Djur

    hattar, bollar

      katter, apor

Av Anna - 25 juni 2011 19:47

Förra veckan fick jag ett trevligt mail från Linda, som gått matskolan samtidigt som jag! De har blivit beviljade intensivträning. Så jag frågade om hon ville ha litet material. Som ni alla förstår så har jag MASSOR i mina garderober (och lådor, och tidningshyllan, och en stor kartong...) och det vore kul om alla dessa bilder och ting kunde få nytta hos någon annan som ska träna.


Så nu har jag packat i tre timmar idag - gått igenom allt mitt material (tja jag har nog tidningshyllan och en liten kartong kvar nu när jag tänker efter   ). Jag har också dokumenterat alla bilder och material jag ger bort och publicerar dessa här under helgen. Det blir en massa bilder och jag kommer bara skriva under vad jag tränat med korta ord (kategori, färg, sekvens etc). Om ni har några frågor så kontakta mig via kontaktformuläret på min hemsida www.autismstodet.se eller via mail.


Kram alla och ha en fortsatt härlig midsommarhelg. Själva firade vi på Liseberg, som brukar vara en utmärkt rätt folktom plats på midsommarafton, men i år var det rätt mycket folk. Ryktet har väl spridit sig   


Anna

Av Anna - 22 juni 2011 16:46

Till alla er som bloggar därute - här kan ni vinna en Ipod genom att bara lägga ut länken till deras inlägg:

http://blogg.loopia.se/2011/06/15/ar-din-blogg-vard-en-ipod/


Tacksam om vi vinner - det vore en bra grej till min Jonathan!


Kram alla

Av Anna - 11 juni 2011 19:20

Matskolan fortsätter att leva vidare med Jonathan, som nu även prövat små små bitar av kassler och pyttipanna. Han tyckte inte det var gott - men han smakade och fick sin belöning. Han är nu några få rutor från att få sin stora belöning och åt därför köttbullar 3 ggr i går, kom och bad om det. Han är inte dum...


Skolavslutningen gick lysande, och vi fick mycket oväntat besök av mormor, morfar och morbror. Jättekul!!! Nu ser vi med tillförsikt fram emot höstterminens start i första klass!   


Kram på er


Anna

Autism · IBT · Mat
Av Anna - 30 maj 2011 21:17

Nu har jag gått på kurs på habiliteringens matskola, tre tillfällen. Det har varit en resa som fått positiva resultat. Varför går man då en matskola? Jonathan äter mat, men äter bara två rätter hemma och tre andra rätter på skolan. Förhoppningen är att han ska kunna äta litet mer varierat i alla fall. Därför anmälde jag mig till matskolan när det erbjudandet kom från habiliteringen. Jonathan är vad de kallar ett selektivt ätande, överselektivitet.


Vi har försökt att få honom att äta alla möjliga olika rätter, mycket som var samma som han äter i skolan och liknande det. Men inget har fungerat... Inte ens med bra förstärkning så har han velat prova något annat än det han äter varje dag.


På kursen fick vi vid andra tillfället dela upp oss i två grupper, en grupp där beteendet runt matbordet och mat var värsta problemet och så vår grupp där selektivitet var största problemet. Det var jättebra att få höra andras historier och hur deras barn fungerade. Ofta är det ju det som ger mest. När vi kom till mig och jag förklarade hur vi hanterat detta, såsom vi gjort vid IBT-träning hela tiden, så sa C, som ledde gruppen, att  vi kanske begärt för mycket av Jonathan. Att det var för stort steg att äta ny mat så att vi måste ta mindre steg.


Så första veckan hade jag en köttbulle på en tallrik bredvid hans vanliga mat. Inget annat. Vilda protester men jag sa bara lugnt att den  skulle stå där. Efter ett par dagar började jag förbereda honom på att till helgen skulle han äta av den. Och dagen innan gjorde jag förstärkningsschemat och förklarade idén.  Samtidigt förklarade jag att det gällde även om han bajsade på toaletten så fick han stickers. Då  åt han upp köttbullen och gick sedan direkt till toaletten och försökte bajsa!


Den här veckan äter han  en falukorvsskiva.


Kram till er alla från överlycklig

Anna

Presentation


Bloggen handlar om autism och IBT, intensivträning. 2010 gav jag ut Boken om Jonathan, en lång väg till diagnos autism
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9163371634

Fråga mig

26 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Annas Gästbok

Följ bloggen

Följ annahelena70 med Blogkeen
Följ annahelena70 med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se