Senaste inläggen

Av Anna - 28 april 2013 16:21

I veckan kom det ett brev från skolsköterskan. I det så har tydligen Jonathans BMI ökat (till ett normalvärde på 20) kraftigt sedan förra vägningen för ett år sedan. Nog för att han varit underviktig i många år och ingen har reagerat men Ok, detta måste vi göra något åt.


Förra veckan hade vi möte med skolan så vi diskuterade olika lösningar. Jag har också haft kontakt med en mamma som börjat med powerwalks med sin son som har autism, med mycket gott resultat på både humör och vikt :-) Så nu har jag gjort ett belöningsschema för tre saker - promenader (gå ut och gå), läxor (som vi ju måste göra) och ny mat. Jonathan äter i princip all mat på skolan nu, har inte specialmat längre, men inte hemma. Här hemma håller han sig gärna till ett par rätter i taget. Just nu är det spagetti och våfflor. Sedan fungerar ju pizza och McDonalds mfl. också men det ser jag inte som maträtter direkt.

 Jonathan glad efter att ha gjort läxorna!


Och glad i hågen gjorde han läxorna, matematik och svenska, och fick en stjärna för vardera på belöningsschemat.

I potten ligger det efterlängtade tv-spelet PS Vita som han vill ha!


Kram alla och ha en fin dag!

Anna

   

                     

                             


Av Anna - 18 april 2013 19:25

Hej alla!


Igår var det möte på skolan. Jag och maken, lärare, assistenten och specialpedagogen.

De har en plan, planen fungerar och de kör på.

De kommer att fortsätta med Rydaholmsmetoden, även om han är uppe i att läsa 41 ord/minut.

Matematiken har också löst sig och fungerar bra. Rutinuppgifter gör han till och med självmant.


Svårigheterna ligger i SO/NO-ämnena. De ska försöka få mer planeringstid (till lärare och assistent) så att de kan förbereda dessa ämnen mer innan för Jonathan. Specialpedagogen lovade att prata med rektorn om detta.


Jonathan har alltså gjort dessa på skolan:

 

Beskrivit vad de gör på bilderna


Och denna - en skoldag!

 


Jag är så stolt över min fantastiske son!!!


Kram alla och ha en underbar kväll

Anna

Av Anna - 27 februari 2013 20:29

Vi har fått så fantastiska ord på Jonathans utvecklingssamtal i skolan idag.

Jonathan når målen i alla ämnen, han har dubblat farten på läsningen till 41 ord per minut, och läraren räknar med att han senast i maj månad kan läsa 50 ord i minuten och är då "åldersadekvat". Åldersadekvat - normal - når målen!!!Jippi!!!!


Matematik går jättebra, framför allt multiplikationen som han älskar.

I engelska når han över målen!

SO/NO-ämnena är svåra och där har läraren fått handledning från SPKC.


Jonathan är glad över att gå i skolan och på fritids. Han har sin bästa kompis på fritids, som går i parallellklassen.
I morse hade de halvklass och när jag gick från skolan ser jag hur de sitter och håller armarna runt varandra i soffan, min son och hans bäste kompis

Förstår ni hur BRA detta känns??   


Om jag säger att han hade 20 ord i sitt ordförråd vid 4 års ålder...?!

Av Anna - 26 januari 2013 21:16

Ikväll blev Jonathan så arg på mig.

Han har under en lång tid tittat på Liseberg och uppdateringarna de har om nya Kaninlandet.

Nu hade de lagt ut att man kunde köpa/ladda sitt Lisebergskort inför vårsäsongen.

Detta ville Jonathan göra. NU!

Jag försökte förklara, tog almanackan till hjälp, vilket datum Liseberg öppnar igen (i slutet av april för den som undrar) och att det räcker att vi laddar korten i mitten av april. Det gick INTE, han ville göra det NU!

Han blev så arg, tryckte in sin lilla haka mitt i bröstet på mig (hans sätt att försöka kontrollera sin ilska, han kör in hakan, biter ihop käkarna och liksom skakar en liten stund och går sedan därifrån).


Till slut, när jag förklarade att det kanske fanns andra saker han ville göra för de pengarna under februari och mars - t.ex att djurparken öppnar i slutet av mars (till påsklovet), och då behöver man de pengarna till det, och köper Lisebergskorten litet senare. Då gick han med på det, men jag fick lova att vi skulle ladda Lisebergskorten senast 21 april, så att de var klara till premiären (27 april).


Inte lätt att vara kille med autism alla gånger...

Kram på er och ha en härlig kväll


Anna

Av Anna - 24 januari 2013 19:31

Förra veckan hade jag turen att vinna en tävling på Facebook.

Jag fick tips för ett par år sedan om EQ-dockorna, som visar olika känslor, av min bror. Han gick en coach-utbildning och lärde känna en kvinna som gjorde dessa dockor, handledde förskolor och sålde dem. De kostar en hel del, och jag har inte vågat mig på att testa det. Nu fick jag möjligheten.


Här är dockorna

                                                                                       

GLAD speglar barnets kanske vanligaste och mest naturliga tillståndARG kan lära barn hantera och uttrycka känslan i ord och träna impulskontrollRÄDD kan lära barn hantera rädsla och oro

                                                                 

LEDSEN kan lära barn hantera motgång, sorg liksom andra svåra känslorSUR är okej att vara, men inte som medel att kontrollera andraLUGN kan lära barn lugna-ned-sig-tekniker, förebygga stress & stärka självkänslan

Dockorna är fantastiskt fina! Jonathan och jag pratade om dem igår när de kom hem till oss. Jonathan har haft bara tre känslor som han har satt namn på - glad, arg och ledsen. Igår kunde han också känna igen rädd här ovanför. Lugn och sur visste han inte alls vad det var, men lugn fick sitta hos honom en stund vid datorn.


I helgen ska jag ta fram mina IBT-handledningar och titta efter känslor och ansiktsuttryck :-)


Vill du läsa mer om Friendy-dockorna så hittar du dem här:
http://www.eq-dockan.se/


Kram på er från GLAD

Anna


PS Och direkt fick jag ett tips från Jessica - här är ett billigare alternativ för känslodiskussioner:
http://www.abcleksaker.se/kimochis-kanslor-1/6174-0 DS

Av Anna - 24 januari 2013 18:45

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLEN BESLUT.
SKÄLEN FÖR AVGÖRANDET: För att Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva ett överklagande i ett mål av detta slag krävs prövningstillstånd. Prövningstillstånd kan ges av två skäl.
Det första skälet är at ett avgörande i målet är viktigt för ledning av rättstillämpningen.
Det andra skälet är att det finns synnerliga skäl för en prövning, såsom att det finns grund för resning eller att målets utgång i kammarrätten beror på grovt förbiseende eller grovt misstag. 
 
Högsta förvaltningsdomstolen finner  att det  INTE HAR KOMMIT FRAM SKÄL ATT MEDDELA PRÖVNINGSTILLSTÅND. ...
 
Kammarrättens avgörande står därmed fast.
 
TOROLF FÅR KÖRA TÅG OCH VARA LOKFÖRARE.
 
Ett stort   
 
Tyvärr är Transportstyrelsens förslag till förändrade riktlinjer fortfarande ute på remiss!
 
Kram alla och GRATTIS Torolf
Anna

Av Anna - 19 januari 2013 10:16

Förra helgen var jag och Jonathan på teknikcentrat Navet här i stan. Det är aldrig någon semester att vara iväg med Jonathan på något. En sak är säker - man får vara igång HELA tiden. Så här kommer ett smakprov på allt vi gjorde:
 

Hur mycket koldioxid går det att resa från Göteborg till Stockholm, med buss, tåg, bil, lastbil eller flyg?!


   

Experimentavdelningen

Köra generator (cykla) för att tända en lampa.


 

I biblioteket


   

I mataffären med den gamla kassaapparten och vågen.
Jag fick handla lök och bananer av Jonathan :-)


   

På Mars och i rymden

Det sista vi gjorde var att köra flygplan i en simulator.
     
Dagen efter hittade vi spelet i spelbutiken, och det är nu installerat hemma.
Nu vill Jonathan givetvis ha samma joystick som de hade på Navet.


För att se Jonathan köra flygplanet på experimentavdelningen så kan ni gå in på vår YouTubekanal Jonathanmamma1:


Kram på er allihopa


Anna

Av Anna - 18 januari 2013 21:30

På SVT Debatts sida publicerades i veckan en mycket viktig debattartikel, med underskrift av några av de allra främsta inom NPF-världen. Länk: http://debatt.svt.se/2013/01/16/transportstyrelsens-diskriminering-hor-inte-hemma-i-en-vasterlandsk-demokrati/


Jag publicerar artikeln i dess helhet här och vill med det TACKA de som skrivit den för att ni värnar om våra barn och personer med NPF-diagnosers möjligheter på en arbetsmarknad som verkar utesluta dessa mer och mer. Kanske dags för ett PRIDE-tåg för funktionshindrade också!!!!!!


Transportstyrelsens diskriminering hör inte hemma i en västerländsk demokrati

Publicerad 16 januari, 2013 - 20:44

LOKFÖRARFALLET Utan vetenskapligt stöd plockar Transportstyrelsen bort en lokförare med över 20 års prickfri tjänst. Myndighetens agerande i fallet Torolf Jansson för tanken till en tid då staten tillmätte vissa individer större värde än andra. Skall alla med Aspergers, ADHD eller annan neuropsykiatrisk diagnos oroa sig för jobbet nu? undrar professor Christopher Gillberg med flera.


Glädjande nog beslutade kammarrätten i Sundsvall strax före julafton 2012 att lokföraren Torolf Jansson skulle få rätt att, på dispens, utöva sitt yrke. Något som Transportstyrelsen förnekat honom sedan 2010, efter en rutinmässig läkarbedömning för lokförare – orsaken var hans neuropsykiatriska diagnos, Aspergers syndrom (AS).

Torolf Jansson har haft AS i hela sitt liv, även om han inte fick diagnosen förrän 2008. Han är en erkänt erfaren och skicklig lokförare. Han har inte varit inblandad i några incidenter som kan hänföras till hans AS och inte heller i övrigt visat några tecken som skulle kunna inge oro för trafiksäkerheten. Det finns ingen forskning som visar att AS (eller behandlad ADHD) skulle medföra brister vid framförande av fordon.


Ändå har nu Transportstyrelsen lämnat in ett överklagande till Högsta förvaltningsdomstolen, i syfte att få ett prejudikat som säkerställer att diagnoserna Aspergers syndrom och ADHD blir direkta hinder för säkerhetsklassade arbeten i spårtrafik.

Samtidigt aviserar myndigheten en skärpning av sina föreskrifter, som inte medger någon som helst rättssäker individuell medicinsk prövning för personer med neuropsykiatriska diagnoser. Transportstyrelsen tillåter bara sina egna läkare att utföra de medicinska prövningarna för yrkeskategorin. Ett liknande förfarande ser vi även inom vissa andra yrkesområden.


Transportstyrelsen diskriminerar kategoriskt alla med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som mindre duglig arbetskraft, och tycks anse att ett sådant tillstånd, oavsett graden, är en säkerhetsrisk.

I själva verket förekommer exempelvis autism i många former och grader, från svåra funktionsnedsättningar till något som närmast kan beskrivas som en personlighetstyp.Vissa personer med AS torde, till och med, just på grund av sin personlighet, lämpa sig alldeles speciellt väl för uppdraget som lokförare. De negativa konsekvenser som Transportstyrelsens agerande kan få på arbetsmarknaden kan inte underskattas.

Transportstyrelsens agerande i fallet med Torolf Jansson är skrämmande och för tanken till en tid då man var van vid att staten tillmätte vissa individer ett större värde än andra. En generell och strukturell diskriminering.


Skall alla med diagnosen ADHD, eller alla med tics, eller alla med en diagnos överhuvudtaget, nu oroa sig? Måste den som vill bli lokförare undvika att gå till doktorn? Eller skall föräldrar inte låta sina barn undersökas, av rädsla att de skall stigmatiseras för livet?

När samhället i övrigt går framåt och man anstränger sig för att inte bedöma människor efter hudfärg, kön eller sexuell läggning, tar Transportstyrelsen ett rejält kliv bakåt och räknar ut en hel grupp människor. Man gör det på basen av något som vi som är insatta i neuropsykiatrisk problematik endast kan kalla fördomar.

Dessutom har Transportstyrelsen satt en så kort remisstid att berörda parter svårligen kan komma in med ett väl genomarbetat underlag. De medicinska experter man remitterar till är dessutom relativt okända i neuropsykiatriska sammanhang.


Enligt vår mening avspeglar Transportstyrelsens agerande inte en humanistisk människosyn. Än mindre hör det hemma i en västerländsk demokrati.


Vi säger det igen: detta – att man gör åtskillnad mellan olika människor, inte på grund av meriter eller kvaliteter utan på grund av sådant som kan hänföras till personens identitet – är diskriminering. Kan vi tillåta detta?

Vilka grupper står i så fall näst på tur? Och vilka andra yrken?


Christopher Gillberg, professor
Lotta Abrahamsson, utbildare, föreläsare (egen diagnos)
Ylva Ginsberg, specialist psykiatri
Svenny Kopp, specialist barnpsykiatri
Eva Nordin-Olson, skolläkare, ordf. Autism och Aspergerförbundet
Anki Sandberg, ordf. Riksförbundet Attention
Anna Kettner, generalsekreterare, fd trafiklandstingsråd (egen diagnos)

Presentation


Bloggen handlar om autism och IBT, intensivträning. 2010 gav jag ut Boken om Jonathan, en lång väg till diagnos autism
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9163371634

Fråga mig

26 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Annas Gästbok


Skapa flashcards